Skip to content

Agrofiscalisten van de VLB nemen deel aan Europese Tax Meeting

Van 10 tot en met 12 februari namen André Verduijn (Countus), Alies Visscher (Countus) en Martin Ceelen (ABAB) namens de VLB, Vaksectie Recht,  deel aan de Tax Meeting in Kopenhagen van de EFAC (The European Federation of Agricultural Consultants). Tijdens deze meeting werd tezamen met afgevaardigden van Duitsland, Denemarken, België en Frankrijk gesproken over verschillende fiscale onderwerpen op agrarisch gebied. Alies Visscher doet verslag.

Waardering agrarische ondernemingen en BOR

De afgevaardigden namens de VLB hebben een presentatie gegeven over de waardering van (agrarische) ondernemingen in ons civiele recht en in de schenk- en erfbelasting, waarbij nader in is gegaan op de voor de agrarische sector belangrijke bedrijfsopvolgingsregeling. Onze bedrijfsopvolgingsregeling is voor de andere landen een voorbeeld omdat niet in ieder land bedrijfsopvolging op een dergelijke manier wordt gefaciliteerd. Kenmerk van onze bedrijfsopvolgingsregeling is dat de bedrijfsopvolger altijd ‘nog juist lonend’ de onderneming moet kunnen voortzetten.

 

Herwaardering Landbouwgronden en VAR

Ook is een presentatie gegeven over de stand van zaken omtrent de landbouwvrijstelling in Nederland en de herwaardering van landbouwgronden. Verder is naar aanleiding van de PostNL-zaak gesproken over zelfstandigheid, over VAR-verklaringen en over de vervanging van dat systeem.

 

Waardebegrippen en heffingsmethodiek onroerendgoedbelasting

Tevens is in groepen gediscussieerd over de verschillende waardebegrippen die in de fiscale wetgeving voorkomen en de manier waarop in de landen onroerend goed-belasting wordt geheven. Tot slot hebben de deelnemers een presentatie gekregen over de Deense invulling van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid op het ministerie van landbouw en milieu in Kopenhagen. Al met al kijken de deelnemers van de VLB terug op een paar intensieve dagen met vakgenoten waarbij rechtsvergelijking de boventoon voerde.