Skip to content

Rekenmodule BOR 2016 gepubliceerd

De rekenmodule bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) 2016 is op 4 mei jl. gepubliceerd op de website van de Belastingdienst. Opmerkelijk is dat de rekenmodule niet is te vinden op de landingspagina landbouw (belastingdienst.nl/landbouw), maar elders op de website is geplaatst.

 

Vindplaats rekenmodule

De BOR rekenmodule 2016 is te vinden aldus:

url:  https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/waarde_going_concern_vanaf_2016/

of zoeken op de website van de Belastingdienst met de trefwoorden: rekenmodule waarde going concern 2016

 

Back-up

Bij de praktische toepassing van de rekenmodule 2016 valt op dat de rekenmodule nogal gebruiksonvriendelijk is. Bij de bedragen moet steeds een bedrag worden ingevuld, ook al is dat ‘0’. Verder onderbreekt een toelichting, zo ook op de verschillen t.o.v. voorgaande jaren. Omdat de rekenmodule ingrijpend is gewijzigd zou een toelichting door de belastingdienst voor de hand hebben gelegen.

Voor zolang de toelichting er nog niet is kunnen vragen worden voorgelegd aan de Belastingdienst, dhr. Hans Ek, email: w.j.ek@belastingdienst.nl.

 

VLB-initiatief

De Vaksectie Recht  van de VLB is gesprekspartner geweest bij het overleg met Belastingdienst/Ministerie van Financiën bij de totstandkoming van de Bedrijfsopvolgingsregeling Landbouw en de normen die ten grondslag liggen aan de rekenmodule 2016. De implementatie van de rekenmodule op de website van de Belastingdienst heeft lang geduurd. Nu de rekentool is gepubliceerd kunnen de VLB-kantoren de aangiften schenkbelasting 2016 voor hun klanten/ondernemers gaan regelen. Om dat goed en zonder verder oponthoud te doen zal de VLB haar eigen medewerkers voorzien van de daartoe benodigde informatie.

 Zwolle, 5 mei 2017, update 18 mei