Skip to content

Gecombineerde opgave steeds complexer: VLB pleit voor werkbare regelgeving en betere uitvoerbaarheid

De Gecombineerde opgave is voor agrarische ondernemers een jaarlijks terugkerende uitdaging. Wat ooit begon als de Meitelling voor de registratie van grond en dieren, is uitgegroeid tot een complexe klus waarbij steeds meer kennis en tijd komt kijken. De bedrijfsadviseurs van aaff, Countus en Flynth – verenigd in de Vereniging van Accountants en Belastingadviesbureaus (VLB) – ondersteunen jaarlijks duizenden boeren bij het zorgvuldig en correct invullen van deze opgave. Maar de uitvoeringspraktijk staat onder druk.

Toenemende complexiteit, stijgende druk

De adviseurs van de VLB zijn al jaren actief betrokken bij het ondersteunen van agrarische ondernemers bij het naleven van wet- en regelgeving, waaronder verplichtingen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), de mestregelgeving en andere regelingen. Wat zij signaleren, baart zorgen: de regelgeving wordt steeds complexer, terwijl de vraag naar ondersteuning blijft stijgen. De werkdruk op adviseurs neemt toe, net als de (financiële) risico’s voor boeren wanneer er fouten worden gemaakt.

De Gecombineerde opgave is inmiddels voor veel boeren te ingewikkeld om zelfstandig te doen. De registratie van percelen, landschapselementen en bufferstroken, het doorgeven van gegevens voor de mestwetgeving en de aanvraag voor uitbetaling van de GLB-subsidies vergen specialistische kennis. Niet voor niets wordt inmiddels de helft van alle opgaves door adviseurs ingevuld. Tegelijkertijd zijn advieskantoren meer huiverig geworden om hun klanten bij deze werkzaamheden te ondersteunen.

Deadline 15 mei

De natte weersomstandigheden vorig jaar leidden tot begrijpelijke vragen en verzoeken vanuit de sector om de aanvraagperiode te verlengen. Aanpassingen na de deadline van 15 mei zijn weliswaar in bepaalde gevallen verplicht – bijvoorbeeld als opgegeven eco-activiteiten niet haalbaar blijken – maar nieuwe percelen of eco-activiteiten toevoegen is dan niet meer toegestaan. Dit werkt belemmerend voor boeren die te maken hebben met wisselende (weers)omstandigheden.

Bezwaarschriften blijven liggen – gevolgen voor 2025

Terwijl de aanvragen voor 2025 met Gecombineerde opgave moeten worden ingediend, zijn bezwaren over de GLB-subsidies van 2023 en 2024 nog in behandeling. De uitkomst van die bezwaren heeft mogelijk directe gevolgen voor de aanvragen die nu moeten worden gedaan. Boeren moeten vooruitlopen op uitkomsten die ze nog niet kennen en krijgen van RVO het advies om, binnen de mogelijkheden van hun bedrijf, extra eco-activiteiten op te geven. Dit is voor veel ondernemers ondoenlijk – en voor adviseurs nauwelijks verantwoord.

Oproep tot verbetering

De VLB ondersteunt de intentie van het ministerie om de Gecombineerde opgave en het aanvraagproces van de GLB-subsidies te verbeteren, zodat boeren deze zelfstandig kunnen invullen. Maar de praktijk laat zien dat daar nog forse stappen voor nodig zijn. Positieve ontwikkelingen, zoals het vervallen van de definitieve aanvraag in het GLB-proces, worden gewaardeerd. Tegelijkertijd roept de VLB het ministerie van LVVN en RVO  op tot verdere verbeteringen:

  • Pas aanvraagperioden en deadlines aan op wat haalbaar is in de praktijk, zeker bij uitzonderlijke weersomstandigheden zoals vorig voorjaar.
  • Verwerk bezwaarschriften tijdig, zodat ondernemers en hun adviseurs niet hoeven te gokken op beslissingen die nog op zich laten wachten.
  • Stem regelgeving beter op elkaar af, zoals de afstemming tussen GLB, mestregelgeving en het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).
  • Betrek erfbetreders, zoals de adviseurs van de VLB, vroegtijdig bij het ontwikkelen van nieuwe regelgeving en de praktische uitwerking daarvan.

Samen werken aan een werkbare uitvoering

De VLB blijft zich inzetten voor een goede en werkbare uitvoering van de Gecombineerde opgave. Dit in het belang van de boeren die afhankelijk zijn van regels, tijdige besluiten en praktische ondersteuning. Alleen door betere afstemming van regelgeving, realistische deadlines en meer aansluiting bij de praktijk kunnen we samen werken aan verlaging van de administratieve lasten, risico’s en kosten voor de agrarische ondernemer.

Jeroen van den Hengel, lid VLB Vaksectie Agro Bedrijfskunde namens aaff